Helge Lien - Lyden av Prøysen

ENG

Lyden av Prøysen is a commissioned work that I co-wrote together with Helge Lien, premiered august 2014. Lyden av Prøysen ("The sound of Prøysen") focuses on poet & singer/songwriter Alf Prøysens work, composing new melodies to some of his lyrics and making new arrangements to others. The ensemble counted 15 musicians (see below). Here you can listen to my arrangement of Helge Liens composition Løvlig (to the right)

NO

Lyden av Prøysen er et bestillingsverk av stiftelsen Musikk i Hedmark i forbindelse med Prøysen 2014. Pianisten Helge Lien (Moelv) og bassisten Sigurd Hole (Rendalen) skriver musikk for et ensemble på. Verket ble uroppført i Hamar Kulturhus under Festspillene i Elverum 2014 i august.

Helge og Sigurd om bestillingsverket: «Det er så mye mellom linjene hos Prøysen. Det er det som gjør verkene hans så store. Alt det usagte, som sier så mye. Noen ganger sniker det seg innpå som et foruroligende ubehag, andre ganger er det en varm og god følelse av trygghet og samhørighet. I «Lyden av Prøysen» prøver vi å tegne nettopp det med lyd. Vi ønsker å uttrykke det usagte, en tanke som streifer sinnet, en morsom assosiasjon eller en dyp fortvilelse. Prøysens univers er stort og komplekst.»

«De nye melodiene springer ut fra vårt ønske om å bringe Prøysens tekster i et nytt lys, og kanskje fremheve andre sider og underliggende tematikk. I disse tilfellene synes vi kanskje ikke de eksisterende melodiene yter tekstene full rettferdighet. I de nye arrangementene av eksisterende melodier ønsker vi å kunne skape nye opplevelser av både tekstene og melodiene. Vi vil åpne opp Prøysens verk. Forstørre dem. Og ønsker å bruke diktningen som springbrett for å skape ny, kraftfull og selvstendig kunst.»

Verket vil bestå av nyskrevet instrumentalmusikk, nye melodier til Prøysentekster, og nye arrangementer av eksisterende melodier. Alle ideer er hentet fra Prøysens verbale skatter. Instrumentalmusikken er i stor grad inspirert av eksisterende musikk, skrevet av Amdahl, Monn Iversen, Cranner eller andre. I sentrum av prosjektet finner vi en strykekvartett og en bassklarinett. De rammes inn av piano, bass, slagverk og saxofon. I front står tre vidt forskjellige sangere, som alle har sin personlige tilnærming til Prøysens tekster.

«Sammen skal vi skape en musikalsk hyllest til Alf Prøysens kunstnerskap. Vi gleder oss over å kunne dele noe av det Prøysens kunst får frem i oss!»

Helge Lien (piano), Sigurd Hole (bass), Rolf Erik Nystrøm (saksofoner), Knut Aalefjær (slagverk), Birger Mistereggen (slagverk), Frida Ånnevik (vokal), Kim André Rysstad (vokal), Jørn Simen Øverli (vokal), Halgrim Bratberg (gitar), Håvard Lund (bassklarinett), Bjarne Magnus Jensen (fiolin), Ida Kristine Hansen (fiolin), Anders Nilsson (bratsj), Audun Sandvik (cello), Asle Karstad (yd).